Retshjælp - tidspunkt for søgsmålsgrundens opståen

Indlæg oprettet af Anne-Mette Egedal Nissen

Anne-Mette Egedal Nissen

2025-03-05

Hejsa – allerførst tak for sidst til jer alle, der deltog i mødet hos LB. Var godt at se jer igen. Tænkte, at det var på tide at se om vores netværk virker, så sender lige en sag i sparring. Vi har en sag med et større selskab, hvor vi er uenige om hvornår dato for søgsmålsgrunden er opstået. Vi har en kunde, der underskriver en lejekontrakt velvidende, at hun aldrig kommer til at bo i lejligheden. (Dette for at hjælpe sin nevø, da han ellers ikke kan få lejligheden.) Udlejer finder siden hen ud af, forholdene og opsiger lejemålet, da nevø ikke må bebo lejligheden. Vi mener, at kunden allerede ved underskriften var vidende om, at det kunne medføre en tvist, hvorfor vi henviser til tidligere selskab. Tidligere selskab mener at det først er tidspunktet, hvor kunden bliver sagsøgt af udlejer. Kan I hjælpe? PFT :-)
Bo Tind Harre
2025-03-05

Hej Anne-Mette
Jeg har ofte også udfordringer med at forstå, hvad der betinger tidspunktet for søgsmålsgrundens opståen.
I en lidt anden sagstype, som blev forelagt ekspertudvalget for retshjælpsforsikring, angik spørgsmålet en omstødelig disposition, hvor konkursboet anlagde sag mod modtageren af dispositionen. Tvisten gik på, om tidspunktet var sammenfaldende med selve gennemførelsen af den omstødelige disposition, eller om tidspunktet kunne fastlægges til tidspunktet for konkursboets omstødelsessag. Ekspertudvalget mente, at det var det seneste tidspunkt.
I en anden sag, som er refereret i Wiisbyes bog på side 412, vedrørte sagen opsigelse fra udlejers side af et lejemål. Ankenævnet mente, at tidspunktet for søgsmålsgrundens opståen skulle fastsættes til tidspunktet for en forud gennemført fogedsag, hvor fogedretten afviste begæringen pga. indsigelse fra lejer.
Jeg er derfor tilbøjelig til at give modparten i din sag ret i, at tidspunktet skal fastsættes til tidspunktet, hvor der udtages stævning, idet der synes at være praksis for, at tidspunktet skal fastsættes til tvisteindledningstidspunktet.

Allan Madsen
2025-03-05

Hej Anne-Mette,
Det er slet ikke sort og hvidt :-) Reelt kan man argumentere for begge synspunkter.
Imidlertid bør kunden ikke blive kastebold, og derfor mener jeg du som ikraftværende selskab bør gå i dækning, jf. også Wiisbye side 414.
Jeg har i et lignende tilfælde med opsigelse af lejemål (af andre årsager) indgået aftale med et andet selskabs advokat om at vi delte udgifter 50/50. Alternativt kan man evt. spørge i udvalget for Retshjælp? – tidligere var det AG Retshjælp, men det er vist nedlagt.

Anne-Mette Egedal Nissen
2025-03-10

Hejsa, Tak for jeres tilbagemeldinger. Dejligt at netværket virker :-) Jeg går i dækning med retshjælp. God dag til jer :-)

Kommentar